Anthony Caro in de tuinen van het van Buuren museum van 10 mei tot 8 oktober 2017

In samenwerking met Stichting Caro en kunstgalerij Daniel Templon besliste het van Buuren museum haar tuinen open te stellen voor een tentoonstelling rond een van de belangrijkste beeldhouwers van de Engelse én van de internationale scène: Anthony Caro (1924-2013). De werken van de kunstenaar sieren van het voorjaar tot het najaar de schitterende tuinen van het van Buuren museum. Moderne en hedendaagse beeldhouwkunst vloeit voort uit de trends van vorige eeuwen met weliswaar een belangrijk verschil: ze is intussen verzelfstandigt en beantwoordt niet langer aan een duidelijk afgelijnde functie. De moderne kunstenaar drukt zich vandaag volkomen vrij uit. Anthony Caro vormt als het ware een schoolvoorbeeld van die ontwikkeling. Hij streefde er immers als geen ander naar om het beeld los te wrikken uit zijn beklemming en hield van de directe confrontatie van het werk met de toeschouwer. Voor hem was een beeldhouwwerk kunst met een open venster op de ruimte..

In het park van het museum kunnen bezoekers zich verliezen in de gangen van de Doolhof of zich in de Tuin van het Hart, die beide door René Pechère werden uitgetekend, in mijmeringen verdiepen. Ze kunnen ook heerlijk kuieren langs de schitterende en pittoreske tuin of genieten van de geuren in de recent gerestaureerde rozentuin van de hand van Jules Buyssens. En dan is er uiteraard ook nog het museumhuis van David en Alice van Buuren, met zijn unieke collectie art deco meubelen, tapijten van vermaarde designers, glaswerk, beeldhouw- en schilderwerken van de 15e tot de 20ste eeuw van zowel Belgische als internationale grootmeesters en die nog steeds op hun oorspron kelijke plaatsen staan en hangen in die intieme sfeer van een gezellige privéwoning.


Anthony Caro

Engels kunstenaar, geboren in 1924 en overleden in 2013. Na zijn ingenieursopleiding studeert hij beeldhouwkunst aan de Royal Academy in Londen. Van 1951 tot 1953 gaat hij aan de slag als assistent bij Henry Moore. In 1956 in Milaan pakt hij op zijn eerste individuele tentoonstelling uit met figuratief beeldhouwwerk. Tijdens een rondreis in de Verenigde Staten maakt hij kennis met David Smith. Zijn werk fascineert hem en hij zet hem ertoe aan het figuratieve achter zich te laten. Vanaf dan spitst hij zich toe op gelaste beeldhouwwerken en assemblages van metalen prefab structuren (uit staal, ijzer en legeringen). Gedurende een afgelijnde periode gaat hij die beeldhouwwerken ook verven. Uiteindelijk vindt hij dat de kleurtoetsen zijn aanpak om het beeldhouwwerk te bevrijden in de weg staan. Hij geeft les aan het Central St Martins College Art and Design in Londen. Zijn onderzoek naar vorm, materie en het begrip zelf van een beeldhouwwerk laten een diepe indruk na bij zijn leerlingen: Tony Cragg, Philip King en Richard Long, evenals heel wat latere generaties.

In 1975 organiseert het MOMA in New York een retrospectieve. In 1984, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, stelt hij in de Serpentine Gallery in Londen architecturale beeldhouwwerken tentoon waarin de toeschouwer kan binnentreden. In 1987 wordt hij tot de adelstand verheven en gaat verder door het leven als Sir Anthony Caro. Zijn reizen brengen hem in Griekenland, Japan, ... In 2000 wordt hij bekroond met het Britse Order of Merit. De vorige beeldhouwer die met deze verdienste werd gelauwerd, was Henry Moore in 1963. Werk van Anthony Caro is te vinden in alle grote musea over de hele wereld.

Degroof Petercam

Praktische info

Titel van de tentoonstelling:
Anthony Caro in de tuinen van het van Buuren museum

Plaats:
Van Buuren Museum en Tuinen
Léo Erreralaan 41, 1180 Brussel

Data:
10 mei tot 8 oktober 2017

Individuele bezoekers:
elke namiddag van 14.00 tot 17.30 uur, behalve op dinsdag

Groepen:
alle dagen van 09.30 tot 16.30 uur, uitsluitend na afspraak.

Tarieven en voorwaarden

www.museumvanbuuren.be

Copyrights:
Anthony Caro werken : © Photo : Thierry Balasse
Van Buuren Museum: © Photo : Michel De Bray

Partenaire
vignette

© Photo : Thierry Balasse

vignette

© Photo : Thierry Balasse

vignette

© Photo : Thierry Balasse