Schilderijen

De schilderijencollectie beslaat vijf eeuwen kunstgeschiedenis: Vlaamse en Italiaanse meesters van de 15e tot de 19e eeuw, verschillende olieverfschilderijen van de twee zonen van P. Bruegel, werken van H. Fantin-Latour en J. Ensor. Om de 20e eeuw te vertegenwoordigen, kozen de van Buurens voor kunstenaars zoals P. Signac, Foujita, M. Ernst en G. Braque, en voor de Belgische school voor C. Permeke, R. Wouters, G. De Smet en vele anderen.

LA TABLE DES ENFANTS, 1919 - Gustave Van De Woestyne (1881-1947)
LA TABLE DES ENFANTS, 1919 - Gustave Van De Woestyne (1881-1947)

Beeldhouwwerken

Bij de beeldhouwwerken van de collectie Van Buuren zitten werken van André Willequet, Georges Minne, de gebroeders Martel en Dolf Ledel. Alice van Buuren stelde het werk van jonge beeldhouwers tentoon en bleef zo optreden als kunstmecenas.

Meubels

De decoratie werd met zorg ontworpen door de befaamdste kunstenaars en interieurontwerpers uit die tijd. Het is een magistraal voorbeeld van het beste uit de art deco.
Een uitzonderlijk fenomeen: in deze woning die werd gebouwd voor en rond hen draait alles om de meubels en objecten. David en Alice van Buuren kochten al heel wat werken nog voor het huis klaar was.