first-and-second-level-lesallamanger
Plafonnier

Wandtapijten

Jaap Gidding (1887-1955)

In de decoratie neemt Jaap Gidding een centrale plaats in met zijn handgeborduurde meubelstoffen en zijn tapijten. Destijds waren er wel al een paar tentoonstellingen met Marokkaanse kunst geweest waarop berbertapijten met rode en bruine geometrische motieven te zien waren, maar tapijten werden nog niet beschouwd als belangrijke decoratieve elementen. Ook hier gaven de van Buurens blijk van moed door tapijten een vooraanstaande plaats in hun interieur toe te kennen.

Plafonnier

Jaap Gidding drukte zijn stempel op de muzieksalon met het handgeborduurde kleed op de piano.

 

Plafonnier

Voor de eetkamer ontwierp hij het wandtapijt ‘De vier elementen’, dat de verschillende stromingen van die tijd illustreert: het kubisme en het futurisme.

Plafonnier

Tapijten

Jaap Gidding (1887-1955)

De kleurenharmonie tussen ‘De denkster’ van Kees van Dongen (1877-1968) (een schilderij dat in 2013 werd gestolen) en het tapijt met monogram van Jaap Gidding berust niet op toeval. David van Buuren bestelde een tapijt bij de Nederlandse designer en zei dat hij hetzelfde kleurengamma wilde als op het doek.

Plafonnier
Plafonnier

Maurice Dufrêne (1876-1955)

Maurice Dufrêne heeft de vijf tapijten van de Botanische galerij ontworpen. Bloemenmotieven in koude kleuren bleven zijn hele carrière lang zijn favoriete thema voor tapijten, stoffen of glasramen. Dit geheel maakt nu deel uit van ons nationaal erfgoed.

Plafonnier
first-level-phonentablet-lesalleamanger

Ontdek de meubels